Pohjois-Savon Diabetes ry

Historiaa

Puijon Diabetesyhdistys on Suomen Diabetesliiton paikallisyhdistys ja on perustettu 1992. Diabetesyhdistyksen perustaminen Kuopion alueelle päätettiin 28.9.1992 pidetyssä kokouksessa, jossa olivat läsnä: Jorma Eskola, Liisa Hämäläinen, Valma Savolainen, Jaakko Eskola, Paula Pesonen, Marja Toikkanen ja Leena Äikäs. Perustamispöytäkirjan 5:nnen pykälän mukaan ”päätettiin perustaa diabetesyhdistys Kuopion alueelle ja nimeksi päätettiin hakea yhdistysrekisteristä Puijon Diabetesyhdistystä. Kotipaikkana tulee olemaan Kuopion kaupunki, toimialueenaan Kuopio ympäristöineen. Yhdistyksen säännöiksi valittiin Suomen Diabetesliiton laatimat mallisäännöt ja niiden pohjalta keskusteltiin yhdistyksen toimintaperiaatteista. Kokouksen puheenjohtajana toiminut Jorma Eskola päätti kokouksen onnitellen uuden yhdistyksen perustajajäseniä hyvistä päätöksistä.”

Puijon Diabetesyhdistyksen ensimmäinen syyskokous pidettiin 7.11.1992 Suokadun palvelutalolla, Kuopiossa. Läsnä oli 49 henkilöä ja jäseniä rekisteröityi tällöin 150 henkilöä. Kokouksessa vahvistettiin yhdistyksen säännöt ja ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Seppo Pitkänen vuodeksi 1992-1993, ja muut hallituksen jäsenet olivat: Teuvo Juvenius, Tapani Lyytinen, Ulla Ruuskanen, Marja Toikkanen, ToivoTurunen, Arja Vaara ja Arvo väätäinen. Vuoden 1992 päättyessä jäseniä oli kaikkiaan 486. Yhdistys osti elokuussa vuonna 1995 oman toimitilan, osoitteessa Kirkkokatu 48, Kuopio.

Yhdistys tänään

Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden 2019 lopussa 1170. Yhdistyksellä on oma toimitila Kuopion keskustassa, osoitteessa Kirkkokatu 48.  Yhdistyksen toimialueeseen kuuluvat Kuopio, Siilinjärvi, Rautavaara, Pielavesi ja Vehmersalmi. Vilkasta alaosastotoimintaa on Siilinjärvellä ja Pielavedellä. Vehmersalmella yhdistyksen alaosasto toimii yhdessä muiden vehmersalmelaisten potilasyhdistysten kanssa.

Yhdistyksen toiminnan tavoitteena on yhdistää diabeetikoita ja heidän läheisiään, mahdollistaa vertaisuus ja vertaistuki, antaa tietoa diabeteksesta ja sen torjumisesta, tukea diabeetikoita omahoidossa ja liitännäissairauksien ehkäisyssä sekä toimia toimialueensa diabeetikoiden edunvalvojana.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, vaikuttaminen ja edunvalvonta

Yhdistys tekee hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi yhteistyötä muiden alueella toimivien potilas- ja kansanterveysjärjestöjen sekä Kuopion yhdistysten yhteistoimintayhdistyksen Tukipilarin kanssa. Lisäksi yhteistyökumppaneina ovat Kuopion kaupunki ja Kuopion Yliopistollisen Sairaala.

Hyvinvoinnin lisäämiseksi, vaikuttamistoiminnassa ja edunvalvonnan toteuttamiseksi, yhdistys tekee yhteistyötä myös Sakke hankkeen, Pohjois-Savon Vertaistukikeskuksen (VeKe) ja Itä-Suomen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen verkoston kanssa sekä Suomen Diabetesliiton ja kansanterveysjärjestöjen Yksi Elämä hankkeen kanssa.

Yhdistyksen jäseneksi toivotamme tervetulleeksi diabeetikot, heidän läheisensä, diabeetikoiden kanssa työskentelevät ammattilaiset sekä muut yhdistyksen toiminnasta kiinnostuneet.

Diabetestietoa

Asiantuntijoiden tuottamaa tietoa diabeteksen oireista ja hoidosta löytyy Diabetesliiton Diabetes osiosta

Sivuille on koottu tietoa mm. seuraavista teemoista:

 

Luotettavaa tietoa diabeteksesta ja diabeteksen hoidosta löytyy myös Terveyskylän Diabetestalosta.

Liity jäseneksi

Liity diabetesyhdistykseemme ja sitä kautta myös Diabetesliiton jäseneksi täyttämällä lomake alla olevan linkin kautta.

Voit myös lähettää lomakkeen Diabetesliitolle postitse. Lomakkeita voi tilata Suomen Diabetesliitosta, joka maksaa myös postikulut.

Puijon Diabetesyhdistyksen jäsenmaksu on 20 euroa, joka maksetaan Diabetesliiton tilille. Lasku tulee kotiosoitteeseen, kun täytetty jäsenhakemus on hyväksytty Diabetesliitossa.

Kun liityt jäseneksemme, saat Diabetes-lehden näytenumeron maksutta, ja voit tilata lehden vuosikerran 18 euron jäsenhintaan, normaali hinta on 49 € (v. 2024). Jäsenmaksuusi sisältyy myös Diabetes-verkkolehden lukuoikeus. Jäsenmaksu peritään tammi-lokakuussa liittyviltä jäseniltä, marras-joulukuussa liittyvät laskutetaan vasta tammikuussa.

Puijon Diabetesyhdistys lähettää jäsenilleen jäsentiedotteen 2 kertaa vuodessa.